Michèle

Yoga voor een gezonde geest in een gezond lichaam; we kennen het allemaal. We zijn pas geneigd om aandacht te schenken aan evenwicht wanneer pijn en lijden zich voordoen in ons leven. Dan kan dit ‘zero-punt’ het begin zijn van een wonderlijk veranderingsproces. Yoga is de poort, de tool en de filosofie.

Mijn zero-punt kwam in 2008, toen chronisch fysiek en mentaal lijden een hoogtepunt bereikten. Ik kende niks van Yoga en haar brede waaier aan stijlen, maar toen een docent bij YOC me zei om te focussen op de ademhaling en naar ‘binnen’ te kijken, kwam er licht aan de oppervlakte. Eindelijk wat rust en pijnloze momenten. Yoga werd van de ene dag op de andere mijn leven. Ik ging aan de slag met heel wat verschillende stijlen Yoga.: Vinyasa, Iyengar, Yin, herstellende Yoga en zelfs Kundalini.

Parallel aan mijn eigen transformatieproces groeide een diepe passie voor Yogatherapie. Ik wilde boosheid en wantrouwen transformeren naar liefde en vrede. De zoektocht naar fysieke, mentale en spirituele ‘healing’ leidde naar de wonderlijke wereld van het lichaamsgeheugen, deel van de onbewuste Karma. Mijn motto werd: ‘wie zijn lichaam en hart heelt, bevrijdt zichzelf van het verleden’. Gaandeweg specialiseerde ik mij in stress en trauma. Dit zijn Karmische sporen op jouw identiteit. Net zoals de regen gleufjes of rivieren achterlaat op de bergflanken zal trauma jouw berghouding, jouw bergbewegingen en jouw berggemoed bepalen.

Ik volgde 500h Yogadocenten trainingen in België en Bali en trok naar India om er het ashram leven te verinnerlijken. Aan de hand van opleidingen en workshops bleef ik bredere kennis en ervaring opdoen: Yogafilosofie, Ayurveda, Yoga anatomie, Iyengar Yoga (Eva Kamala), biomechanica (Eric Franklin), Yin Yoga, herstellende Yoga, Yoga vanuit de kern – het bekken en de bekkenbodem (Rita Beintema), trauma sensitieve Yoga, IDO Portal training en tenslotte via mijn grootmeester Sadhguru, de mystieke Kriya/Hathayoga technieken (ademhaling, bandha’s, visualisatie en klank).

In 2022 studeer ik af als klinisch somatisch therapeut (Sarah Warren) en energetisch Qigong therapeut (Master Lin). Ook deze technieken zijn in hun oorsprong Yoga. Het zijn eigenschappen van de klassieke (Hatha)Yoga die via cultuurtransformatie uitgroeiden tot een ‘techniek of merk’. In 2023 studeer ik af in de Chinese geneeskunde met als specialisatie acupressuur (Michael Reed). Ik volg ook de jarenlange Yogatherapie opleiding van Ganesh Mohan – Svastha Yoga. De Indische Yoga Chikitsa (Yogatherapie) geeft een brede aandacht aan emotioneel/mentale lagen. Volgens deze leer ligt daar de oorzaak van alle pijn, ziekte en lijden.

Innerlijk, geweldloos en langzaam zijn de kerneigenschappen van de Yoga die ik doorgeef.
De weerstand afbouwen, het vasthouden loslaten, energie, veerkracht en bewustzijn opbouwen; dat soort zaken zijn belangrijk voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Het lichaam en de geest zijn de instrumenten die de deur openen naar je ware authentieke zelf. En zo kan je je alsmaar meer verbinden met de universele eenheid. Daarom geef ik Yoga door, maar eigenlijk ...doe je het zelf.

De vzw die ik oprichtte in Gent treedt op als sherpa en toont mensen de weg naar de zelfhelende kracht van lichaam en geest.