Eva Kamala

Doceert: Iyengar Yoga

In 1975 werd ik geboren in een klein dorpje op Sri-Lanka, niet ver van de streek waar Hanuman in het Ramayana-epos met enorme sprongen de zee oversteekt. Wie weet voelde ik op deze bijzondere plek in de wieg reeds de yogavibes?

In ieder geval groeide ik op met een vader die dagelijks yoga beoefende. Ikzelf voelde pas later, toen ik professioneel danseres was, dat ik yoga nodig had ter ondersteuning van mijn fysieke prestaties.

De openbaring kwam toen ik op een dag in een Iyengar yogales belandde. Het was alsof ik via de yogahoudingen in alle diep verstopte plekken van mijn lichaam een kijkje kon nemen en kon voelen wat er daar nodig was. Sindsdien beoefen ik al meer dan 20 jaar Iyengar yoga, waarin precisie, tijd in de houdingen en hulpmiddelen kenmerkend zijn.

Mijn lerarencertificaat Introductory I and II, behaalde ik aan het B.K.S. Iyengar Yoga Institute Amsterdam met als leraars Clé Souren, Nanda Peek, Charles Hond en Annemieke Post. De hogere graden Junior Intermediate I, II en III behaalde ik bij Iyengar Yoga Zeeburg met Berber Schonholzer. Levenslang leren is als yogi evident. Mijn hedendaagse inspiratie komt vooral van David Meloni. Ik heb les gehad van alle grote leraars in de Iyengar wereld zoals Geeta Iyengar (dochter van B.K.S. Iyengar), Ali Dashti, Swati en Rajiv Chanchani, Anthony Lobo, Melanie Tholen, Judith Hanson Lasater, Zubin Zarthoshtimanesh, Ramanand Patel, Rita Keller, Mario Ciccerelli, Willy Bok, Rita Poelvoorde, Lois Steinberg, Rajvi Metha, Eyal Sifroni, Manouso Manos, etc. Tevens was ik in Pune in het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) waar ik les volgde bij de directe leerlingen van B.K.S. Iyengar zoals Abhijata Sridhar Iyengar, Sunita Parthasarthy, Prashant Iyengar en Raya Uma Datta.

Ik ondersteun actief de Iyengar yoga in België en ben voorzitter van BIYAB,de Belgische Iyengar Yoga vereniging.

Sinds 2001 geef ik les op verschillende plaatsen in Gent. Vandaag zijn Dolly en ik blij al sinds 2011 samen te werken en zo een zeer uitgebreid yoga-lessenrooster aan te bieden in Gent.

Een leven zonder yoga kan ik mij niet meer voorstellen. Ondertussen heb ik drie kinderen en in de combinatie van werk en gezin is yoga een enorme steun. Het brengt het beste in me naar boven, houdt me fris en gezond en zorgt ervoor dat ik voor anderen iets kan betekenen door het doorgeven van mijn kennis. Het lesgeven is een passie: na meer dan 20 jaar heb ik er nog lang niet genoeg van.

Ik wens iedereen de kracht van yoga toe en met plezier help ik je verder op de yogamat!